Sala doświadczania świata

SALA DOŚWIADCZANIA ŚWIATA

Zmysły to podstawa rozwoju każdego człowieka bowiem dostarczają one informacji o otaczającym nas świecie, wpływając na proces uczenia się i poznawania. Bez ich aktywizacji rozwój człowieka jest niemożliwy.

Zatem pracując z dzieckiem w Sali Doświadczania Świata staramy się wpływać na jego wszechstronny rozwój przede wszystkim poprzez :

I. Stymulację percepcji wzrokowej
• aktywizowanie zmysłu wzroku (doświadczanie bodźców wzrokowych)<br> • rozwijanie spostrzegawczości, koncentracji wzrokowej<br> • wydłużanie czasu koncentracji wzroku na bodźcach wizualnych<br> • rozwijanie kierunkowości spostrzegania (zdolności poruszania oczami we wszystkich kierunkach i podążania wzrokiem za poruszającymi się przedmiotami)<br> • rozwijanie pamięci wzrokowej (przewidywanie kolejności następujących po sobie czynności, przedmiotów, barw)<br> • rozwijanie koordynacji wzrokowo – ruchowej<br> • kształcenie analizy i syntezy wzrokowej<br> • oddziaływanie za pomocą barw na nastrój samopoczucie i aktywizację dziecka<br>
II. Stymulację percepcji słuchowej
• aktywizowanie zmysłu słuchu<br> • poszerzanie zasobu doświadczeń w zakresie percepcji słuchowej<br> • usprawnianie koncentracji na bodźcach słuchowych<br> • zmniejszanie lęku przed dźwiękami nieznanymi<br> • reagowanie na różne sygnały (szukanie źródła dźwięku)<br> • rozwijanie umiejętności różnicowania dźwięków otoczenia i dźwięków mowy (dźwięki różnych przedmiotów, instrumentów, dźwięki natury, głos ludzki)<br> • doświadczanie znaczenia pojęć: cicho-głośno, dźwięki wysokie-niskie, szybkie-wolne, przerywane-ciągłe<br> • rozwijanie pamięci, analizy i syntezy słuchowej<br> • rozwijanie koordynacji słuchowo- ruchowej i słuchowo – wzrokowej<br> • aktywizowanie uczniów do wytwarzania dźwięków przy pomocy różnych przedmiotów, instrumentów, aparatu głosowego<br> • oddziaływanie na samopoczucie i nastrój<br>
III. Stymulację percepcji dotykowej
• zachęcanie ucznia do badania przedmiotów o różnej fakturze (aktywizacja zmysłu dotyku)<br> • nabywanie różnych doświadczeń dotykowych (ciepło-zimno, sucho-mokro, szorstko-gładko itp. ) i łączenie ich z różnymi przedmiotami i sytuacjami (rozwijanie pamięci dotykowej)<br> • wyczuwanie poszczególnych części ciała w trakcie masowanie ich różnymi materiałami <br>
IV. Stymulację percepcji węchowej
• aktywizacja zmysłu węchu<br> • gromadzenie doświadczeń węchowych (poznawanie różnych zapachów)<br> • poszukiwanie źródła zapachu<br> • kojarzenie zapachu z różnymi substancjami<br>
V. Stymulację percepcji smakowej
• aktywizacja zmysłu smaku<br> • rozwijanie percepcji smakowej (akceptacja nowego smaku, posiłku)<br> • reagowanie na określony smak i nabywanie umiejętności różnicowania smaku<br>
VI. Stymulację zmysłu równowagi
• doświadczanie ruchu<br> • normalizowanie napięcia mięśniowego<br> • rozwijanie orientacji w schemacie ciała<br> • rozwijanie orientacji przestrzennej<br> • wzbogacanie aktywności<br>