SALA DOŚWIADCZANIA ŚWIATA
Zmysły to podstawa rozwoju każdego człowieka bowiem dostarczają one informacji o otaczającym nas świecie, wpływając na proces uczenia się i poznawania. Bez ich aktywizacji rozwój człowieka jest niemożliwy.
Zatem pracując z dzieckiem w Sali Doświadczania Świata staramy się wpływać na jego wszechstronny rozwój przede wszystkim poprzez :
I. Stymulację percepcji wzrokowej
• aktywizowanie zmysłu wzroku (doświadczanie bodźców wzrokowych)<br>
• rozwijanie spostrzegawczości, koncentracji wzrokowej<br>
• wydłużanie czasu koncentracji wzroku na bodźcach wizualnych<br>
• rozwijanie kierunkowości spostrzegania (zdolności poruszania oczami we wszystkich kierunkach i podążania wzrokiem za poruszającymi się przedmiotami)<br>
• rozwijanie pamięci wzrokowej (przewidywanie kolejności następujących po sobie czynności, przedmiotów, barw)<br>
• rozwijanie koordynacji wzrokowo – ruchowej<br>
• kształcenie analizy i syntezy wzrokowej<br>
• oddziaływanie za pomocą barw na nastrój samopoczucie i aktywizację dziecka<br>
II. Stymulację percepcji słuchowej
• aktywizowanie zmysłu słuchu<br>
• poszerzanie zasobu doświadczeń w zakresie percepcji słuchowej<br>
• usprawnianie koncentracji na bodźcach słuchowych<br>
• zmniejszanie lęku przed dźwiękami nieznanymi<br>
• reagowanie na różne sygnały (szukanie źródła dźwięku)<br>
• rozwijanie umiejętności różnicowania dźwięków otoczenia i dźwięków mowy (dźwięki różnych przedmiotów, instrumentów, dźwięki natury, głos ludzki)<br>
• doświadczanie znaczenia pojęć: cicho-głośno, dźwięki wysokie-niskie, szybkie-wolne, przerywane-ciągłe<br>
• rozwijanie pamięci, analizy i syntezy słuchowej<br>
• rozwijanie koordynacji słuchowo- ruchowej i słuchowo – wzrokowej<br>
• aktywizowanie uczniów do wytwarzania dźwięków przy pomocy różnych przedmiotów, instrumentów, aparatu głosowego<br>
• oddziaływanie na samopoczucie i nastrój<br>
III. Stymulację percepcji dotykowej
• zachęcanie ucznia do badania przedmiotów o różnej fakturze (aktywizacja zmysłu dotyku)<br>
• nabywanie różnych doświadczeń dotykowych (ciepło-zimno, sucho-mokro, szorstko-gładko itp. ) i łączenie ich z różnymi przedmiotami i sytuacjami (rozwijanie pamięci dotykowej)<br>
• wyczuwanie poszczególnych części ciała w trakcie masowanie ich różnymi materiałami <br>
IV. Stymulację percepcji węchowej
• aktywizacja zmysłu węchu<br>
• gromadzenie doświadczeń węchowych (poznawanie różnych zapachów)<br>
• poszukiwanie źródła zapachu<br>
• kojarzenie zapachu z różnymi substancjami<br>
V. Stymulację percepcji smakowej
• aktywizacja zmysłu smaku<br>
• rozwijanie percepcji smakowej (akceptacja nowego smaku, posiłku)<br>
• reagowanie na określony smak i nabywanie umiejętności różnicowania smaku<br>
VI. Stymulację zmysłu równowagi
• doświadczanie ruchu<br>
• normalizowanie napięcia mięśniowego<br>
• rozwijanie orientacji w schemacie ciała<br>
• rozwijanie orientacji przestrzennej<br>
• wzbogacanie aktywności<br>